Over Teus

pictures/portret.jpg

Teus van der Stelt is een gedreven regisseur, lichtcomponist en video-artiest en treedt sinds 1993 op in een groot aantal producties in concertzalen, theaters en op nationale en internationale festivals.
Hij begon zijn carrière in het theater en speelde diverse rollen in theaterstukken en televisieseries.
Als regisseur heeft hij meer dan 30 muziektheaterstukken geregisseerd.
Tijdens het opzetten van een theaterstuk zag Teus zich geconfronteerd met een te klein budget en heeft toen zijn eerste lichtontwerp gemaakt. in de jaren daarna heeft hij zijn kennis en talent verder ontwikkeld en werd hij gevraagd om ook voor anderen lichtplannen te maken.

Zijn werk kenmerkt zich door authenticiteit, subtiele afstemming, timing en creativiteit. Hij “ademt” mee met de artiesten, improviseert en maakt met licht en video een verbinding tussen muziek, musici, omgeving en publiek.

Werkwijze

Op het grensvlak
Regisseur, Lichtontwerper, lichtkunstenaar, lichtcomponist… De werkzaamheden van Teus van der Stelt zijn moeilijk onder één noemer te vangen. Met Lumiteus beweegt Van der Stelt zich op het grensvlak van lichtontwerp, lichtregie, licht- en videokunst en lichtimprovisatie. Hij wordt dan ook wel een lichtcomponist genoemd. Hij verdiept zich in de muziek, de locatie en het ensemble en maakt een ontwerp. Maar hij is ook tijdens het concert aanwezig om de beelden te sturen. Hij improviseert waar nodig met veel aandacht voor detail en heeft een uitstekend gevoel voor timing. Hij ademt als het ware mee met de musici, waardoor het publiek verder in de muziek wordt gezogen en de muziekervaring zich verdiept.

Biografie

Hij trad op bij het Bachfest Leipzig en het festival Bosch 500, werkte onder andere samen met componist/dirigent Tan Dun, het Asko-Schönberg Ensemble, Janine Jansen, Frederieke Saeijs, het Combattimento Consort en diverse orkesten, waaronder het BBC Symphony Orchestra, Het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Kamerorkest, het Gelders Orkest, Het Orkest van het Oosten, het Metropole Orkest en de omroep orkesten.
Daarnaast maakt hij ontwerpen voor producties van Avro/Tros, NTR, Monteverdi.tv en de Magische Muziekfabriek.

Testimonials

Ewout van Dingstee artistiek manager Nationaal Jeugd Orkest en NJO Muziekzomer Gelderland
Ik vind dat je er echt een prachtige voorstelling van hebt gemaakt, geweldig passend bij de muziek en die ook versterkend. En dat is heel knap bij zo'n groots en compleet werk als Mahler 6! Ik heb het al omgedoopt van "belichting" naar "lichtchoreografie". Dat vind ik veel meer recht doen aan jouw werk als lichtartiest.
Ik (en Antony en het NJO-team met mij) was er ontzettend blij mee. Ook vanuit het publiek kregen we veel enthousiaste reacties. Ik ben er trots op hoe we het samen allemaal hebben neergezet. En de samenwerking was weer erg fijn. Graag tot een volgende gelegenheid.

Tan Dun componist/dirigent
‘He’s a real artist.’

Berget Lewis zangeres
'Sinds Teus er is voel ik me prettig op het podium.’

Pepijn Cladder regisseur
Ik heb Teus leren kennen tijdens de bijna-locatie-opera 'Die sieben Todsünden' (Weill/Brecht) in Radio Kootwijk  met het NJO tijdens de Muziekzomer 2016. Met nauwelijks tijd om een lichtplan te maken c.q. uitgebreid te repeteren in de prachtige- en vooral ook zonnig verlichte ruimte was Teus een rots in mijn branding. Dankzij zijn voortreffelijke inzet, zijn enorme kennis van zaken en vooral zijn geweldig prettige en professionele manier van samenwerken en communiceren is de voorstelling een groot succes geworden. Nooit eerder heb ik in zo weinig tijd, met zulke bescheiden middelen en zo'n grote wens tot het laten slagen van mijn voorstelling zoveel bereikt met een lichtontwerper die -stiekem- ook een verdraaid goede technicus is. Teus staat voor altijd in mijn boekje als een bijzonder gedegen, inhoudelijk sterke en geweldig samenwerkende lichtontwerper. 'Die sieben Totsünden' is wat mij betreft niet de laatste opera of muziektheatervoorstelling die ik met Teus gemaakt heb.

 

Margrith Vrenegoor regisseur

Als regisseur heb ik vaak met Teus gewerkt en onder alle mogelijke werkomstandigheden; van producties waarbij financieel ruimte was tot complexe producties waarbij weinig middelen ter beschikking stonden. Teus kan heel snel de essentie vatten van een productie en die essentie vertalen in zijn licht- composities. Zijn licht staat nooit los op zichzelf, maar voegt altijd een nieuwe dimensie toe aan de productie. Ook als er weinig tijd en middelen zijn. Dat is een bijzondere kwaliteit die niet veel lichtontwerpers hebben.
 

Marc Versteeg artistiek manager van Bosch Requiem
Teus van der Stelt van ‘Lumiteus’ heb ik zeven jaar geleden leren kennen als Artistiek Manager van Bosch Requiem van de organiserende Stichting Jheronimus Bosch 500. Deze spraakmakende concertserie in de Bossche Sint-Janskathedraal is vanaf het begin geregistreerd voor televisie en dvd. De concerten en de opnamen worden geroemd mede dankzij de uitstekende belichting van Lumiteus. Lichtontwerper Teus van der Stelt is volkomen dienstbaar aan de muziek en de historische ruimte van de kathedraal. Sfeervol en met inhoud ontvouwt zich elk jaar een ‘verhaal’ in muziek en beeld.

Videokunst

foto's: Rene Knoop

Televisie

Theater

Magische Muziekfabriek

Metropole Orkest en Percossa

Foto's : Peter Lodder

NJO Muziekzomer

Jong Metropole orkest
Foto's : Nic Limper

Pulse Wave

Berichten uit het kamp

NJO Muziekzomer 2017 Foto's : Roelof Rump

NJO (Mahler 6)

foto's: Roelof Rump

Die sieben Todsünden

foto's: Roelof Rump

Winterfest

Contact

Teus van der Stelt

info@lumiteus.nl
Tel: +31(6) 53692259.

Kanaal van Steenenhoek Zz 13
4202LS Gorinchem

Bank: NL28 TRIO 0338860401 t.n.v. VOF Andere Boeg
BIC:TRIONL2U
kvk nr: 11066005
BTW nr: NL8161.53.802.B.01